Ако няма усложнение на епидемичната обстановка по-нататък през годината, държавният бюджет ще

...
Ако няма усложнение на епидемичната обстановка по-нататък през годината, държавният бюджет ще
Коментари Харесай

Ананиев: Бюджетът ще издържи, ако няма нова ковид-вълна

Ако няма затруднение на епидемиологичната конюнктура по-нататък през годината, държавният бюджет ще бъде изпълнен, по този начин както е признат. Ако обаче епидемиологичната конюнктура се усложни, ще са необходими спомагателни ограничения, вследствие на което бюджетът би трябвало да се актуализира и да се поеме спомагателен дълг.

Това заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев пред депутатите в Народното събрание, където повече от два часа отговаряше на въпроси за положението на държавните финанси. На процедура Ананиев удостовери опасенията, че бюджетът за тази година е признат, без да се планува нова ковид-вълна и при големите предизборни разноски, направени през първото тримесечие и заложени още от предходната година, той е не е толкоз постоянен.

В отговор на рецензиите, че държавното управление е позволило още в първото тримесечие бюджетът да излезе на алено, Ананиев успокои, че през април бюджетът към този момент ще е балансиран. Дефицитът в края на март е бил 619 млн. лева или 0.5% от Брутният вътрешен продукт. (Предишните данни на МФ бяха за 656 млн. лева недостиг в края на март). 

Ананиев призна също по този начин, че при изтънен фискален запас правителството покрива настоящи плащания със средства от целевите фондове в запаса, предопределени за строго избрани разноски.  " Единствено Сребърният фонд е по обособена сметка и от него не сме взели и стотинка от основаването му. Всичко останало са средства, които краткотрайно може да бъдат употребявани за покриване на разноски в бюджета ", сподели Ананиев. И даде следния образец: " Представете си една банка с влогове. Гражданите вкарват средства в своя влог, само че парите се употребяват за финансиране на други разноски на банката. За всичко се води аналитична отчетност. Така е и във фискалния запас ".

Във фискалния запас наред със сметките на държавното управление, са включени и средствата в Сребърния фонд, двата фонда за извеждане от употреба на нуклеарни блокове и за неутрализиране на нуклеарни боклуци, Учителският пенсионен фонд, Фонд " Сигурност на енергийната система ", както и средства на НЗОК и Национален осигурителен институт.

Ананиев даде и нови данни за фискалния запас - все още в него има 8.5 милиарда лева Както стана ясно в първите 10 дни на април той се срина до 5.9 милиарда лева, рисково близо до сериозния най-малко от 4.5 милиарда лева Според него е обикновено в изискванията на ковид-криза да падне неговото равнище и е погрешно да се съпоставя с предходни години.

На въпрос на Георги Ганев от Демократична България защо до момента държавното управление е изтеглило единствено 800 млн. лева дълг, а не по-голяма сума, Ананиев отговори: " Първо, тъй като във фискалния запас сега има задоволително средства. Второ, не ни се искаше в края на мандата да вършим огромен дълг, да вземем за пример половината от планувания заем, тъй като преценихме, че е по-добре новото държавно управление да реши това въз основата на своите цели и стратегии ". 

От Българска социалистическа партия попитаха дали държавното управление в оставка не счита то да внесе актуализация на бюджета. " Ако не се сформира държавно управление и се тръгне към нови избори, служебният кабинет не може актуализира бюджета ", уточни Корнелия Нинова.

" На този стадий, освен това положение на бюджета и фискалния запас, актуализация не се постанова. Не е срамно, в случай че пандемията продължи, да се направи. Но не и с тези ограничения, които се оферират с разнообразни законови промени партиите в новия парламет - те плануват нови разноски за над 13 милиарда лева ", сподели Ананиев.

По гледище на Йордан Цонев от Движение за права и свободи чуването за положението на държавните финанси би трябвало да продължи в бюджетна комисия, тъй като в случай че не бъде образувано държавно управление, би трябвало да е ясно какви буфери има в бюджета за покриване на разноските. От Има Такъв Народ и Демократична България ще упорстват оттук насетне финансовото министерство да дава подробна информация за отчетността на фондовете във фискалния запас. 

Неснижаемият излишък от 4.5 милиарда лева в запаса би трябвало да се завиши до най-малко 6.5 милиарда, съобщи Мария Капон от " Изправи се! Мутри, вън! ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР